Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Naistenpäivä 2022 | Jenny Garza näyttää mallia kehopositiivisuuteen

Naistenpäivä 2022 | Jenny Garza näyttää mallia kehopositiivisuuteen
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Sosiaalinen media on usein täynnä mitä uskomattomampia vartaloita: tiimalasi, näkyvät vatsalihakset ja kiinteät reidet. Mutta jos sinulla on tarpeeksi rasvaa pyöreään takapuoleen – ja maastavedot sujuvat sinulta leikiten – näkyvät vatsalihakset eivät ehkä ole realistinen tavoite. Eikä myöskään ole todennäköistä saada sellaista Kim K -takapuolta, jos sinulla on six-pack. Yleinen liikehdintä viime vuosina on johtanut enemmän kehopositiivisuuteen ja realistisempiin vartalostandardeihin kuntoilualalla – vaatekoot ovat nykyään vähemmän rajoittavia ja mallit kuvastavat enemmän normaaleja ihmisiä – mutta joskus tuntuu siltä, että sosiaalisessa mediassa ihanteet menevät toiseen suuntaan.Jenny Garza yrittää vastustaa tätä trendiä. Kuten monet muutkin naiset, Jenny on ollut matkalla oman kehonsa kanssa ja koittanut muuttaa omaa suhtautumista vartaloonsa ja parantaa itsetuntoaan. Hän on avoin ja rehellinen kokemistaan haasteista ja käyttää omia kokemuksiaan motivoimaan muita naisia treenaamaan oman terveytensä vuoksi – henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin hyötyjen vuoksi. Samalla hän opettaa naisia rakastamaan kehojaan huolimatta sen koosta ja muodosta.Jenny kertoi meille tarinansa, kuinka hän muodosti paremman suhteen kehonsa kanssa ja minkälaisia neuvoja hänellä on muille naisille, jotka haluavat saavuttaa saman. 
 

 “Minun ei tarvinnut muuttaa kehoani ollakseni sen arvoinen”

Jenny, 30, on kotoisin pienestä amerikkalaisesta kaupungista Indianassa  nimeltään Middletown. Hän viettää suurimman osan päivistään kuntosalilla ja päivittää Instagramiaan huikeilla treenivideoilla, voimaannuttaen muita naisia treenaamaan ilman estoja.Mutta hänen suhteensa omaan kehoon ei ole aina ollut yhtä vahva. Tämän tason itseluottamuksen saavuttamiseen on mennyt vuosia – sekä kuntosalilla että sen ulkopuolella. Vaikka Jenny on aina ollut hauska ja ulospäin suuntautunut persoona, hän kamppaili oman kehonkuvan kanssa kasvaessaan.“Olen ollut isompi ja muistan useita kertoja lapsuudestani, kuten teinivuosinani, kun kehoni oli kaikkien tuntemieni ihmisten puheenaihe.Kasvaessani minulla ei ollut hyvää suhdetta kehoni kanssa, puhuin itselleni alentavasti, käytin löysiä vaatteita, en ollut kovin itsevarma ja nyt sanoisin että olen itsevarmempi, koska olen omasta mielestäni hauska ja pidän persoonallisuudestani.”Jennyn vaikea suhde hänen kehonsa kanssa jatkui varhaisaikuisuuteen. Joitain vuosia sitten hänellä diagnosoitiin munasarjojen monirakkulasyndrooma (PCOS), yleinen mutta joskus munasarjojen toimintaa heikentävä häiriö. Tämä diagnoosi vahingoitti Jennys näkemystä omasta kehosta vieläkin enemmän.“Varmaan 25/26 vuotiaaksi asti en oikein arvostanut omaa kehoani ja asioita joita se minulle teki. PCOS ja sen kanssa eläminen ja miltä näytin kasvaessani saivat tuntemaan tietynlaista paheksuntaa omaa kehoa kohtaan, koska näin muiden ihmisten tekevän asioita ja mietin itsekseni ‘miksi tämä ei toimi?’.Joten minulla oli todella vaikeaa uskoa, että kehoni pystyisi mihinkään tai olisi hyvä sellaisenaan. Kunnes sitten tajusin, että kehoni oli hyvä juuri sellaisena kuin se oli eikä minun tarvinnut muuttaa sitä. Se kyllä auttoi minua. Mutta minun ei tarvinnut muuttaa kehoani ollakseni sen arvoinen.” 

“Se pelasti elämäni”

Mutta lisää haasteita oli edessä. Pian sen jälkeen kun Jenny oli oivaltanut kehonsa arvon, hän joutui yhden elämänsä vaikeimman aikakauden eteen. Hän sai keskenmenon vuonna 2019, joka sai hänet tuntemaan olon enemmän erilliseksi omasta kehosta kuin koskaan ennen.Korjatakseen henkiset vauriot ja saadakseen yhteyden taas kehoonsa, Jenny teki kuntoilusta oman tavoitteensa. Mutta ensimmäistä kertaa fyysinen muutos ei ollut prioriteettina.“Aloitin kuntoilun 2019. Sain keskenmenon. Ja se oli vain todella, todella vaikea aika elämässäni.Keskenmenon jälkeen tunsin etten ollut enää yhteydessä kehooni. Ja päätin että haluan päästä kuntoon, en pudottaa painoa, en olla tietyn kokoinen, haluan vain päästä kuntoon. Ja tunsin suurta intohimoa sitä tavoitetta kohtaan, koska olen aina ollut pudottamassa painoa. Ja ne (dieetit) eivät todellakaan toimi kaiken aikaa. Joten, tavoitteni oli päästä kuntoon. Ja loita treenaamisen hitaasti ja opettelin lisää salilla. Olen niin iloinen että tein sen, sillä se pelasti elämäni.”Aloitettuaan kuntoilun Jenny on huomannut myös että jotkin PCOS oireet ovat enemmän hallittavissa – lasten saaminen on taas mahdollisuus –ja hänen itsetuntonsa on kasvanut valtavasti.“Aloitettuani olen pudottanut 85 paunaa (38.5 kg) ja monet PCOS oireistani ovat miedompia, mikä on mahtavaa koska olen 30 ja olen kamppaillut tämän asian kanssa 18-vuotiaasta asti.Ensimmäistä kertaa sekä lääkärini että minä näemme hurjan eron luvuissa. Ja se on todella innostavaa, sillä PCOS aiheuttaa paljon hedelmällisyysongelmia. Ja se taas on jotain mitä haluaisin tehdä, kasvattaa perheen,  j a  se on vaikeampaa kun on PCOS. Joten on innostavaa kun voin luottaa enemmän kehooni ja luottaa vielä enemmän päästessäni eteenäin ja nään mitä kehoni voi minulle tehdä.”

 

“Elämän mullistavaa”

Jenny on kokeillut aikaisemmin erilaisia treenimuotoja, mutta hän on kokenut, että painonnosto saa enemmän muutosta aikaan sekä hänen henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille.“Luulen että tämä on varmaankin minun kolmas tai neljäs painonpudotus- tai kuntoilumatkani. Ja tämä on ensimmäinen kerta kun olen ottanut voimannoston osaksi rutiiniani. Sanoisin että naisten löydettyä sen itseluottamuksen mennä kuntosalille nostamaan painoja on elämän mullistavaa. Koska meille opetetaan että ‘sinun ei pitäisi nostaa painoja,koska se saa sinut näyttämään miehekkäältä’, tai muita asioita kuntosalista, jotka eivät pidä paikkaansa.”Se itseluottamus, jonka Jenny on rakentanut kuntosalilla haijastuu nyt laajemminkin hänen elämäänsä.“Se itseluottamus jonka saan kun tunnen itseni vahvaksi, kun teen uuden ennätyksen, kun menen penkille ja voin lämmitellä painoilla, jotka edellinen jätti, se saa minun oloni tuntumaan varmalta, tunnen että sillä on iso vaikutus. Koska et voi uskoa että pystyt nostamaan tällaisia painoja ja sitten kun teet sen, tunnet olosi vahvaksi ja voimakkaaksi. Se antaa meille itseluottamusta uskoa itseemme ja jatkaa eteenpäin puskemista.” 

“Sullako menee hermot koska pidän urheiluliivejä salilla?”

Itseluottamus kuntosalilla voi ottaa aikansa. Kukaan ei kävele sisään tietäen tasan tarkkaan mitä kaikki laitteet ovat tai mitä ne tekevät. Tämä pelottava tunne on usein intensiivisempi ihmisille, jotka kokevat olevansa isomman kokoisia.Jennykin tunsi alkuun pelkoa, mutta ajan kanssa hän sai itseluottamusta ja olon siitä, että kuuluu salille.“On aina olemassa sellainen erillinen alue tai kulmaus. Ja ensimmäiset kuusi kuukautta oikeasti treenasin siinä kulmassa. Ja jos joku oli siellä kun tulin salille, ajattelin että ‘minun pitää mennä treenaamaan jonnekin muualle’.Mutta sitten hitaasti kuuden kuukauden jälkeen aloin saada lisää itseluottamusta, ja sitten olin vain että ‘ OK, no menen sitten painohuoneeseen’ tai ‘käytän käsipainoja tuolla’ ja hitaasti aloin mennä itse kuntosalille ja käyttää sitä.”Luotto siihen mitä tekee on yksi asia, mutta itseluottamus sen kanssa mitä pitää päällään voi olla ihan toinen asia naisille. Jenny tietää tämän liiankin hyvin, etenkin koska on kotoisin pienestä konservatiivisesta kaupungista.“Ajattelin että aloitan crop topista ja katsotaan miltä se tuntuu. Mutta rehellisesti sanottuna, kun aloin käyttää urheiluliivejä treenatessani, olin vain että ‘en todellakaan enää välitä. Tehdään niin koko ajan’.Mutta minulta meni kokonainen vuosi siihen, että tunsin oloni itsevarmaksi, ei vain kuntosalilla, vaan vain että tunsin itseni varmaksi. Ja olen pienestä kaupungista Indianasta. Joten, erittäin konservatiivinen. Ja minut aina tuomitaan, koska pidä urheiluliivejä. Mutta siitäkin huolimatta, se saa minut tuntemaan olon itsevarmemmaksi, koska tiedän että uskon itseeni tarpeeksi jottei minun tarvitse välittää siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat pukeutumisestani.Sullako menee hermot koska minä pidän urheiluliivejä salilla? Urheiluliivejä, jotka on suunniteltu kuntosalille? Mutta siihen menee aikaa. En sanoisi että se on helppoa.” 

“Et voi katsoa ketään ja todeta ovatko he terveitä tai epäterveitä”

Jenny on löytänyt 28,000 seuraajastaan Instagramissa erittäin hyvän tukiryhmän. Mutta sosiaalinen media voi myös olla vihamielinen paikka ja Jenny on joutunut kokemaan paljon trolleja. Hän kohtaa negatiivisuuden mieluummin positiivisuudella ja hänen mottonsa onkin “kill em’ with kindness”.“Olen hyvin kohtelias tyyppi. Mutta et ole tulossa minun alustoilleni sylkemään vihaa. Usein ihmiset vain sanovat ‘Ai, koska olet isompi ja treenaat, edistät lihavuutta’, mikä on typerin asia jonka olen ikinä elämässäni kuullut.”Niin järkyttävää kuin se onkin, tämä uskomus että isompikokoiset ihmiset edistävät lihavuutta yksinkertaisesti vain treenamalla tai olemalla on hyvin yleinen… Se on haitallista, regressiivista ja Jennyn mukaan täysin epäloogista.“Se on varmaan yleisin asia jota kuulet isompikokoisena ihmisenä kuntosalilla. Ne sanovat että ‘edistät lihavuutta’, mikä on todella outoa, koska se on täysin sen vastakohta mitä teemme. Vain koska olet isompi ja viet tilaa ja olet salilla.“Et voi katsoa ketään ja todeta ovatko he terveitä tai epäterveitä. Joten jos joku sen takia että olet isompi ja ilmestyt tekemään omaa juttuasi sanoo, että ‘edistät lihavuutta’, on se vain tyhmää.“Edistän sitä, että ihmiset rakastaisivat kehoaan sellaisenaan, jotta he liikkuisivat, joisivat vettä ja söisivät terveellisesti. Edistän terveellistä elämäntyyliä. Mutta vain koska olen isompi, ei se tee siitä merkityksetöntä.”

 

Pähkinänkuoressa

Jennyn energia on tarttuvaa. Vaikka hän on läpikäynyt todella vaikeita haasteita elämässään, kuntoilun avulla hän on löytänyt terveellisemmän suhteen vartaloonsa ja oppinut rakastamaan itseään sen tuloksena.Ja hän haluaa myös muiden naisten tuntevan samoin. “Tykkään sanoa ihmisille, että älä vertaa itseäsi muihin. Koska olemme kaikki ainutlaatuisia. Ainutlaatuisen muotoisia, ainutlaatuisen kokoisia ja värisiä, ja kaikkia näitä asioita. Je se on myös todella voimakasta. Että ei ole ketään, joka näyttää minulta.”Katso Jenny Instagram-tililtä treenivinkkejä, rehellisiä neuvoja ja vinkkejä itsetunnon kohentamiseen.

 

 

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein