Vegaani ja lisäravinteet - mistä proteiinia?
Vegaani ja riittävä proteiinin saanti saattaa vieläkin kuulostaa monen korvaan mahdottomalta. Monet pitävät vähärasvaista lihaa ja kalaa ensisijaisena proteiininlähteenä ja ajattelevat, ettei millään kasvipohjaisella vaihtoehdolla pystyisi korvaamaan näitä elintarvikkeita. Kumotaas tämä myytti kuitenkin heti alkuun: maailmassa on nimittäin lukuisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja, jotka antavat keholle sen tarvitseman proteiinin lihasten kasvuun ja palautumiseen. Jos olet luullut, ettei vegaaniruokavaliota noudattava henkilö voi saada ruokavaliostaan kaikkia tarvitsemiaan proteiineja tai muuten vain todella kiinnostunut tästä kyseisestä aiheesta, jatka lukemista.
Miksi olla vegaani?
On monia syitä miksi jokaisen kannattaisi pyrkiä olemaan vegaani tai ainakin yrittää vähentää eläinperäisiä tuotteita ruokavaliossaan. Vegaaniruokavalio tukee terveyttäsi mutta on myös hyväksi ympäristölle sekä tietenkin eläimille. Kasvis‐ tai vegaaniruokavaliota noudattavan elämäntavat voivat olla uskomattoman terveitä. Terveellisyyden lisäksi on tärkeä muistaa se tosifakta, että lihafarmit ovat avainasemassa ilmastonmuutokseen vaikuttavien kaasujen vapautumisesta ilmakehään. Alla listattuna muutamia suosikki kasvisproteiininlähteitä, joihin kannattaa lähteä rohkeasti tutustumaan.
Kvinoa
Tämän pieni viljakasvi on kuin proteiinillinen versio couscousista. Vain yksi kupillinen kvinoaa tarjoaa sen käyttäjälle jopa 8 grammaa proteiinia eli aika todella hyvin! Kvinoa on myös hyvin monipuolinen lisä ruoan kuin ruoan kylkeen. Sen kevyt ja pähkinäinen maku sopii niin mausteiseen curryyn kuin kesäiseen salaattiinkin sekoitettuna.
Soijapavut
Nämä pavut ovat pieniä vihreitä proteiinipommeja, koska kupista soijapapuja saa jopa 21 grammaa proteiinia. Söitpä niitä sitten kuivattuna välipalana tai lämpimänä ruoan seassa, kehosi saa niistä valtavan määrän protskua. Hyvä lisä vegaaniseen ruokavalioon on myös soijamaito, jolla voi korvata esimerkiksi lehmänmaidon kahvissa.
Hummus
Kotitekoinen hummus, joka sisältää kikherneitä ja tahinia on todella herkullinen ja kevyt proteiinin muoto. Välipalana voit dippailla siihen esimerkiksi parsakaalia, kurkkua ja porkkanaa. Hummus on myös hyvä ja maistuva vaihtoehto levitteeksi leivän päälle.
Proteiini lisäravinteena - vegaani tietenkin
Vegaaniproteiini lisäravinne on nopea ja helppo tapa saada proteiinia ennen tai jälkeen treenin liikkeellä ollessasi. Nappaa pullo mukaan, lisää vesi ja voila, sinulla on täydellinen proteiinijuoma käsissäsi. Kokeile esimerkiksi Myproteinin VeganBlendiä, joka tarjoaa jopa 22 gramman edestä proteiinia per annos.
Pinaatti
Ihmiset usein unohtavat sen, että myös tietyt kasvikset ovat hyvä proteiinin lähde. Höyrytettynä pinaatti säilyttää suurimman osan sen vitamiineista ja kivennäisaineista. Pinaatti on myös loistava perusta salaatille ja se toimii hyvin lisänä monen lämpimän ruoan kyljessä.
Herneet
Kupillisesta herneitä saa jopa 8 grammaa proteiinia, vaikka sitä ei välttämättä uskoisikaan. Voit esimerkiksi ostaa pussillisen pakasteherneitä ja lisäillä niitä ruoan sekaan aina kun on tarvetta lisäproteiinille.
Pähkinät
Pähkinät ovat monelle ehkä se tutuin ja samalla parhain proteiinin lähde. Esimerkiksi teelusikallisessa maapähkinävoita on jopa 3,5 grammaa proteiinia! Tämän lisäksi maapähkinävoi on suuuper hyvää smoothieen lisättynä, leivän päällä tai sitten ihan muuten vain purkista suoraan nautittuna.
Voisitko siis lähteä testaamaan lihatonta ruokavaliota? Yhä useammat ihmiset noudattavat vegaanisia tai vähintään kasvisruokailijan elämäntapoja. Hyvä tapa on aloittaa pikku hiljaa, esimerkiksi yhdellä lihattomalla päivällä viikossa. Yhtäkkiä huomaat, kuinka maukasta ruokaa saa aikaiseksi myös ilman eläinperäisiä tuotteita! Siksi haastankin jokaisen siellä ruudun toisella puolella testaamaan tämän viikon aikana jotain uutta kasvisperäistä proteiinin lähdettä <3 Kurkatkaa myös ihmeessä Myproteinin laajaan vegaanivalikoimaan, josta löytyy jokaiselle varmasti jotakin (varoituksen sana: tällä sivustolla voi innostua tilailemaan yhtä sun toista).
Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi