14 vinkkiä terveellisempään elämään
Moni pyrkii terveellisempään elämään ja siksi kaikille maanantai usein merkitseekin uutta alkua. Matka terveellisempään elämään on kuitenkin melko helppo ja muutamalla yksinkertaisella, mutta toimivalla, vinkillä pääset hyvin vauhtiin! Hyvin varusteltu keittiö auttaa varmistamaan sen, että sinulla on kaikkea mitä tarvitset terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Näiden asiantuntijaneuvojien terveyttä edistävien vinkkien kautta jokainen pääsee alkuun:
1.Yksinkertaisuus on avain terveellisempään elämään
Yksinkertaisuus on fakta, joka saattaa helposti unohtua modernin elintarviketeollisuuden keskellä. Terveellistä ja epäterveellistä on yhä haastavampi erottaa toisistaan, koska monia tuotteita markkinoidaan ”kaikista terveellisimpänä versiona”. Yksinkertaisin tapa varmistaa kehon tarvitsemien rakennusaineiden saanti on pitää kiinni ihan niistä perusasioista. Jos et ymmärrä kaikkia elintarvikkeen ainesosia, jätä se suosiolla hyllylle. Jo pelkästään tällä kikalla pystyt vähentämään sokerin, suolan, transrasvojen ja säilöntäaineiden määrää ruokavaliossasi huomattavasti.
2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Suurin osa huonoista ruokavalinnoista tehdään silloin, kun olemme kiireessä. Pieni investointi vapaa-ajallasi välipalojen tai aterioiden suunnitteluun/valmisteluun takaa sen, ettei lounaalla tule kunnon ruoan sijaan naposteltua mitä sattuu.
3. Ruoka on tärkeintä polttoainettasi
Suunnittele tulevan päivän tai mahdollisesti jopa kokonaisen tulevan viikon ruokailuja etukäteen. Jos sinulla on tulossa todella kiireinen ja hektinen päivä, lisää hieman ylimääräisiä hiilihydraatteja ruokavalioosi, jotta jaksat päivän läpi. Jos taas tiedät istuvasi paljon päivän aikana, pidä ateriat kevyempänä ja proteiinipohjaisena.
4. Älä tee kärpäsestä härkästä
Joskus elämä on niin hektistä, että unohdat syödä ja lopulta löydät itsesi huonojen ruokavalintojen ääreltä. Tällaisissa tilanteissa pääasia ei ole keskittyä vain yhteen epäonnistumiseen, vaan nimenomaan kaikkiin niihin onnistumisiin. Terveellisen ruokavalion on oltava pitkäkestoista ja jatkuvaa. Jos joskus sattuu hairahduksia, hyppää seuraavana päivänä takaisin kelkan kyytiin!
5. Mausteita, mausteita ja vielä vähän lisää mausteita
Mausteiden ja yrttien käyttäminen voi tehdä suuriakin muutoksia ruokavalioosi. Sen lisäksi, että ne ovat täynnä terveyttä edistäviä etuja, mausteet myös lisäävät paljon uusia makuja ihan tavallisiinkin ruokiin. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan erilaisia mausteita ja voit vain tuntea terveytesi menevän päivä päivältä eteenpäin.
6. Vältä sokeripommeja
Jos fanitat sokerijuomia, lisäät satoja hyödyttömiä kaloreita kehoosi jokaisella lasilla. Jopa hedelmämehut voidaan lukea näihin sokerijuomiin, niiden sisältämän sokerin määrän ansiosta. Jos sokerihammasta alkaa kolottaa, osta paketti tuoreita mansikoita tai mangoja pahimpaan tunteeseen.
7. Älä odota nälkää
On yleinen väärinkäsitys ajatella, että terveellinen ruokavalio tarkoittaa jatkuvassa nälässä elämistä. Kehosi tarvitsee polttoaineita, eikä hyvin suunniteltu ruokavalio saisi jättää sinua nälkäiseksi. Terveelliset, proteiinipitoiset ja täysjyvää sisältävät elintarvikkeet pitävät nälän tunteen kauemmin poissa. Usein myös kovan nälän iskiessä ruokaa on helpompi syödä liikaa ähkyksi asti. Tasaisilla ateriaväleillä pidät huolen siitä, ettei annoskoot lähde käsistä.
8. Seuraa mahasi toimintaa
Jos mahasi turpoaa tiettyjen ruoka-aineiden vaikutuksesta, voi olla parempi, että näitä tuotteita välttäisi ja ainakin vähentäisi. Yleisiä tällaisia aineksia ovat esimerkiksi maidon sisältämä laktoosi sekä pastan ja leipien sisältämä gluteeni. Jos nyt epäilet, että tietyt ainekset eivät sovellu kehollesi, kokeile aluksi olla viikko ilman niitä, sillä toimiva suolisto on avain terveellisempään elämään. Jos olosi paranee – tiedät mistä se johtuu!
9. Muista tasapainoisuus
Tasapainoinen ruokavalio syntyy proteiineista, hiilihydraateista ja rasvoista. Vaikka vähähiilihydraattiset ja vähärasvaiset ruokavaliot ovatkin kovassa huudossa tällä hetkellä, ne eivät ole parhaimpia vaihtoehtoja osaksi aktiivista elämäntapaa. Terveellisempään elämään ei kuulu rajoitukset jos ne eivät tunnu luonnollisilta. Muista siis tasapaino niin henkinen kuin fyysinen ruokailessasi.
10. Nesteytys
Aktiivisen elämäntavan ohella tulisi juoda noin 2 litraa päivässä, jotta keho pysyy terveenä ja nesteytettynä. Ehkä helpoin askel terveellisempään onkin juuri veden juonti. Vesi ei ainoastaan pidä ihoasi kimmoisena vaan myös nälän tunteen kauemmin poissa. Jos nälän tunne vaivaa vielä ruokailun jälkeenkin, se voi olla merkki nestevajeesta.
11. Uni ja riittävä lepo
Helposti voisi ajatella, että uni ja terveelliset elämäntavat ovat asioita erikseen. Fakta kuitenkin on, että vähintään 8 tunnin yöunilla voit vaikuttaa seuraavan päivän energiatasoihisi huomattavasti. Esimerkiksi olet valppaampi ja kykeneväisempi tekemään päätöksiä. Lisäksi, houkutukset sokeriin ja kofeiiniin laskee hyvien ja tarpeeksi pitkien yöunien ansiosta.
12. Pakastin – uusi paras ystäväsi
Vaikka tuoretta ruokaa ei voita mikään, pakastettu ruoka on seuraavaksi paras vaihtoehto. Pitkän päivän jälkeen kotona pakkasessa odottava terveellinen ruoka on vain mikroa vaille valmis! Niin helppoa, niin herkullista. Pakastetut hedelmät ja vihannekset toimivat myös hyvin pakastettuna erityisesti, jos haluat pysyä budjetissa.
13. Nauti
Hyvä ravitsemus on osa tervettä ja onnellista elämäntapaa. Muista huomioida niitä hyvän olon tunteita, joita saat terveellisistä elämäntavoista. Löydä ja testaa erilaisia terveellisiä reseptejä, jotka tekevät juuri sinut onnelliseksi. Ja mikä tärkeintä, muista nauttia.
14. Muista tehdä aikaa itsellesi
Me kaikki taistelemme kiirettä vastaan. Täyspäiväiset työt, vanhemmuus, lemmikit ja kodin ylläpitäminen vievät oman aikansa arjesta, josta samalla pitäisi myös muistaa nauttia. Kiireisen päivän tullen korvaa treeni esimerkiksi koiran ulkoiluttamisella tai nurmikon leikkaamisella. Tässä kohtaa palataan taas kohtaan numero 1. Muista pitää päiväsi yksinkertaisena.
Vähintään 30 minuutin liikkuminen päivittäin on suositeltavaa, mutta jos pystyt enempäänkin – tee se!
Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi