Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

7 yllättävää hyötyä vegaanidieetilla

7 yllättävää hyötyä vegaanidieetilla
Laura Myllykoski
Writer and expert3 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Vegaani ruokavalio voi joidenkin mielestä tuntua rajoittavalta,mutta oikein tehtynä se on oikeasti täynnä ravintorikkaita ruokia. Vaikka vegaanidieettiin ei sisälly yhtään eläinperäisiä tuotteita (ei maitotuotteita, lihaa, sikaa, kalaa, kanaa jne.), se voi silti täyttää kaikki päivittäiset ravinnon tarpeet sisältämällä erilaisia hedelmiä, kasviksia, palkokasveja ja täysjyviä. Tässä artikkelissa kerromme lisää vegaanisen ruokavalion hyödyistä, joita et ehkä ole vielä harkinnut.

Vegaanisen ruokavalion hyödyt

Se vähentää metabolisen oireyhtymän riskiä1 

Metabolinen oireyhtymä on termi, joka yhdistetään joukkoon erilaisia oireita, jotka liittyvät usein 2-tyypin diabetekseen ja sydänsairauksiin sekä linkitetään tyypillisesti myös ylipainoon. Yhden tutkimuksen mukaan rasvaisten ja paljon prosessoitujen ruokien välttäminen ja keskittyminen kasviperäiseen vegaaniruokavalioon voi auttaa kontrolloimaan näitä riskejä.1

Se on kestävämpi ympäristölle1 

Sama tutkimus, jossa todettiin vegaaniruokavalion vähentävän metabolisen oireyhtymän riskejä, tuki myös sitä faktaa, että vegaani dieetti on kestävämpi vaihtoehto ympäristöä ajatellen.1 Eläinten kasvatus ihmisten ravinnoksi vaatii huomattavasti enemmän resursseja (vettä, energiaa, eläinten ruokaa) kuin kasviperäisten ruokien viljely.

Voi vähentää tulehdusta

Vegaanisen ruokavalion korkeat antioksidantti- ja fytoravinnepitoisuudet ovat osoittautuneet omaavan kyvyn taistella kehon tulehdustiloja vastaan.2 Koska niin monet sairaudet ja oireet ovat yhteydessä tulehduksiin, ruokavalion käyttäminen ehkäisevänä työkaluna on hyvä syy kokeilla vegaaniutta.

Se voi tukea painonpudotusta 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vegaani dieetti voi olla erittäin tehokas painonpudotukselle.3 Tämä voi johtua korkeasta kuidun määrästä, volumista, tai runsaan kasviperäisen ravinnon tyydyttävästä vaikutuksesta yhdistettynä siihen faktaan, että monet vegaanit ruoat on luonnollisesti vähäkalorisia. Painonpudotus vaatii aina sen, että kaloreita syödään vähemmän kuin kulutetaan, mutta vegaani ruokavalio voi tehdä tästä helpompaa.

Joitain ruokia voi syödä suurempia määriä

Syy siihen, miksi vegaaniruokavalio yhdistetään painonpudotukseen on se, että jopa isommat määrät joitain ruokia (kuten lehtevät vihreät tai hedelmät joissa paljon vettä) voivat sisältää vain vähän kaloreita. Ruokien valitseminen, joita  voi syödä suuria volyymeja vähillä kaloreilla, auttaa pitämään olon kylläisenä, eikä tunnu lainkaan siltä kuin vähentäisi kaloreita.

Se voi parantaa tuottavuutta

Yksi tutkimus tutki vegaanin ruokavalion vaikutusta työpaikalla ja osoitti, että työntekijät olivat tuotteliaampia silloin kun he noudattivat kasviperäistä dieettiä.4 Tämä vegaanin ruokavalion tuoma hyöty on houkutteleva, ei vain ihmisille, jotka haluavat olla tehokkaampia, vaan myös työnantajille, jotka haluavat pitää työntekijänsä terveinä. Tämä voi olla seurausta vähemmästä stressistä tai selkeämmästä mielentilasta, mutta tämä alue vaatii vielä lisätutkimusta.

Se voi vähentää riskiä krooniseen sairauteen

Vegaanisen ruokavalion mahdollisesti tärkein hyöty on se, että sen on osoitettu auttavan ehkäisemään kroonisia sairauksia.5 Monet vakavista sairauksista, kuten diabetes, sydänsairaudet, korkea verenpaine, jne. Voidaan ehkäistä terveellisellä, kasvipohjaisella ruokavaliolla sekä aktiivisella elämäntyylillä. Jos tavoitteenasi on pitkäikäisyys, kannattaa varmistaa että sisällytät paljon kasviperäisiä ruokia dieettiisi, pitääksesi kehosi terveenä ja pitkäikäisenä.

 

Muista tämä

Vaikka joidenkin ihmisten mielestä vegaani ruokavalio voi olla rajoittava, se tekee kuitenkin todella kylläiseksi, on täynnä proteiinia ja sillä on lukuisia hyötyjä. Vaikka et olisi valmis ryhtymään vielä täysin vegaaniksi, yritä lisätä kasviperäisiä aterioita viikkoosi ja kokeile huomaatko joitain näistä hyödyistä omassa kehossasi.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

  1. Marrone, G., Guerriero, C., Palazzetti, D., Lido, P., Marolla, A., Daniele, F. D., & Noce, A. (2021). Vegan Diet Health Benefits in Metabolic Syndrome. Nutrients, 13(3), 817.

  1. Shah, B., Newman, J. D., Woolf, K., Ganguzza, L., Guo, Y., Allen, N., … & Slater, J. (2018). Anti‐inflammatory effects of a vegan diet versus the American Heart Association–recommended diet in coronary artery disease trial. Journal of the American Heart Association, 7(23), e011367.

  1. Turner‐McGrievy, G. M., Barnard, N. D., & Scialli, A. R. (2007). A two‐year randomized weight loss trial comparing a vegan diet to a more moderate low‐fat diet. Obesity, 15(9), 2276-2281.

  1. Katcher, H. I., Ferdowsian, H. R., Hoover, V. J., Cohen, J. L., & Barnard, N. D. (2010). A worksite vegan nutrition program is well-accepted and improves health-related quality of life and work productivity. Annals of Nutrition and Metabolism, 56(4), 245-252.

Hever, J., & Cronise, R. J. (2017). Plant-based nutrition for healthcare professionals: implementing diet as a primary modality in the prevention and treatment of chronic disease. Journal of geriatric cardiology: JGC, 14(5), 355.

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein