Omega-3 on yhteinen nimittäjä monityydyttymättömille rasvahapoille, joita pidetään yhtenä “sydänystävällisimmistä” rasvoista. Ne on nimetty niiden kemikaalisen rakenteen perusteella, ja ne ovat erilaisia kuin omega-6 rasvahapot. Sydänystävällisten omega-3 rasvahappojen on osoitettu hillitsevän tulehdusta, ja ne voivat mahdollisesti myös tukea terveellistä vanhenemista.1
Kolme pääasiallista omega-3 rasvahppoa ovat tyypillisiä ruoissa: eikosapentaeenihappo (EPA), dokosaheksaeenihappo (DHA – yleisesti kaloissa ja äyriäisissä), ja alfalinoleenihappo (ALA), jota löytyy tyypillisesti kasveista.1 Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat omega-3 rasvahappojen lähteet, jotta voit huolehtia niiden riittävästä saannista.
16 ruokaa, jotka sisältävät omega-3 rasvoja
Mustat saksanpähkinätMustat saksanpähkinät ovat yksi kasviperäisistä omega-3 lähteistä, sisätäen 1,7g ALA-tyypin rasvahappoja per 1dl. Pähkinät ovat myös kuitupitoisia ja sisältävät rasvaliukoisia vitamiineja.
Rapsiöljy
Yleinen öljy paistamiseen, joka sisältää 1,3g ALA omega-3 vain yhdessä ruokalusikallisessa.
Monni
Monni on sekä EPa sekä DHA -tyypin omegoiden lähde, sisältäen 0,3g sydänystävällisiä rasvoja 140g annoksessa.
Chian siemenet
Vain yksi lusikallinen chian siemeniä sisältää 7g omega-3, jonka vuoksi tätä kasviperäistä lähdettä pidetään superfoodina. Chian siemenet sisältävät myös runsaasti proteiinia ja kuitua.
Edamame
Edamame, tai soijapavut, ovat suosittu kasviperäinen proteiinin lähde, mutta ne sisältävät myös 0,3g terveellisiä rasvoja per 1dl annos.
Kalaöljy
Kalaöljy on ehkä omega-3 rasvojen tunnetuin lähde. Se sisältää 2,9g ALA ja DHA -tyypin rasvoja vain 1 ruokalusikallisessa.
Jauhettu pellavansiemen
Pellavansiemenet ovat hyvin ravinnerikkaita, mutta ne on jauhettava, jotta keho pystyisi sulattamaan ne helpommin ja imeyttämään niistä ravinteet. 1 ruokalusikallinen sisältää 1,6g omega-3.
Ruijanpallas
Ruijanpallas on suosittu kala, joka sisältää monityydyttymättömiä rasvahappoja 1g per jokainen 85g annos. Se on myös hyvin proteiinipitoinen.
Hampun siemenet
Hampun siemenet ovat helppo tapa lisätä rousketta smoothieen, kaurapuuroon, tai salaattiin, ja ne sisältävät 0,9g omega-3 vain 1 ruokalusikallisessa.
Silli
Silli on myös merenelävä, joka on hyvin omega-3 -pitoinen. 145g annos silliä sisältää 3,1g sydänystävällisiä rasvoja.
Makrilli
Makrilli on yksi kala lisää, jolla on sydänystävällisiä vaikutuksia. Se sisältää 2,6g DHA ja EPA -rasvoja vain 115g annoksessa.
Hernepavut
Hernepavut ovat omega-3 sisällöltään parempia kuin tarhapavut. Ne ovat myös vegaani terveiden rasvojen lähde, sisältäen 0,6g per 1dl annos.
Lohi
Yksi tunnetuimpia omega-3 lähteitä on lohi, joka sisältää 1,5g vain 85g annoksessa. Lohi on myös hyvin proteiinipitoinen.
Katkaravut
1dl annos katkarapuja sisältää 0,4g omega-3 rasvoja, mikä on enemmän kuin missään muissa äyriäisissä. Katkaravut ovat myös hyvä proteiinin lähde.
Soijapapuöljy
Soijapapuöljy on hyvä vegaani terveellisten, monityydyttymättömien, rasvojen lähde ja vaihtoehto paistamiseen. Soijapapuöljy sisältää 0,9g omega-3 -rasvahappoja 1 ruokalusikallisessa.
Tonnikala (tölkissä)
Tonnikala on suosittu tuote sen säilyvyyden ja proteiinipitoisuuden ansiosta. 85g tonnikalaa tölkistä sisältää 0,7g sydänystävällisiä omega-3.
Pähkinänkuoressa
Monet ovat tietoisia omega-3 terveysvaikutuksista, mutta voi olla haastavaa muistaa kaikki ruoan lähteet, joista sitä saa. Kalan ja kasviperäisten terveellisten rasvojen lisääminen ruokavalioon voi edesauttaa sydänystävällistä dieetti. Sydämen terveyden lisäksi, monet valitsevat omega-3 ravintolisät osaksi monipuolista ruokavaliota, takaamaan näiden hyödyllisten rasvojen saannin.
Vegaani omega-3 | Hyödyt ja lähteet
Vegaani omega-3 on harvinaisempaa, kuin sen eläinperäiset muodot. Lisää näitä ruokia aterioillesi ja varmista riittävä terveellisten rasvojen saanti.
Mitä on omega-3? | Hyödyt, annostus & sivuvaikutukset
Mitä ovat välttämättömät omega-3 rasvahapot ja miksi niiden riittävä saanti on tärkeää terveydelle? Lue kaikki tästä artikkelista!
Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi