Terveellinen ruokavalio ja 7 vinkkiä miten onnistua
Moni tietää jo mitä terveellinen ruokavalio pitää sisällään; tarpeeksi proteiinia sekä hiilihydraatteja unohtamatta kuitenkaan hyviä rasvoja, mutta ongelmaksi muodostuu yleensä miten noudattaa sitä. Yksi yleisimmistä syistä olla noudattamatta ravitsemussuunnitelmaa tai sen rikkoontuminen kesken kaiken johtuu nautinnon puutteesta. Ihmisillä on luontainen tapa tehdä jotain, joka vetoaa meihin, tuntuu meistä hyvältä ja on mahdollisimman helposti toteutettavissa. Huonosti toteutettu ravitsemussuunnitelma voi tuntua tylsältä, tavalliselta tai liian vaikealta seurata. Onneksi sen ei enää tarvitse olla niin! Alla listattuna huippukeinoja, joiden avulla voit nauttia terveellisestä ruokavaliosta yhtä paljon kuin tulosten seuraamisesta. Lue siis vinkkimme miten ottaa terveellinen ruokavalio osaksi arkeasi ja silti nauttia siitä.
1. Ota aikaa ja arvosta sitä mitä syöt
Kiireisinä päivinä on helppoa syödä ajattelematta sen enempää, mitä oikeasti pistää suuhunsa. Olipa tapasi syödä lounasta työpöydän ääressä tai napostella Facebookia selatessa, et kerkeä arvostamaan syömääsi ruokaa. Terveellinen ruokavalio ei kata vain makroravinteita. Näytön sulkeminen hetkeksi ja keskittyminen ruokaan on yllättävän tärkeä tekijä jonka avulla terveellinen ruokavalio on helpompaa ylläpitää. Keskittymällä ruokailuhetkeen pureskelet todennäköisemmin ruoan kunnolla, mikä auttaa ruoansulatusta toimimaan paremmin ja täyteyden tunteen pysymistä. Lisäksi annat aikaa mielellesi rauhoittua samalla, kun keskityt rauhassa syömään. Saatat jopa huomata, että täytyt ennen kuin olet edes syönyt koko lautasellista!
2. Muokkaa terveellisempiä versioita lempiruoistasi
Terveellinen ruokavalio ja sen noudattaminen on helpompaa siirtyä pitkällä aikavälillä, jos et tunne menettäneesi mitään. Pienten muutosten tekeminen suosikkiruokiesi resepteihin tarkoittaa sitä, että voit saavuttaa tavoitteesi ilman dramaattista muutosta. Jos et syö salaattia joka päivä ennen kuin aloitit terveellisen ruokavalion, et luultavasti tule selviämään pelkällä salaattidieetillä kovinkaan pitkälle. Esimerkiksi voit vaihtaa pastan lasagnessasi munakoisoihin tai vähäkalorisiin pastakorvikkeisiimme sekä nauttia omenista kanelin ja jogurtin kera omenapiirakan ja jäätelön sijaan. Näin terveellinen ruokavaliosi sisältää edelleen mahtavia makuja ja ne kohtaavat ruokamieltymyksesi samalla ravinnoiden kehoasi tehokkaammin. Terveellinen ruokavalio ei todellakaan tarkoita nautinnoista luopumista ja netistä löydät runsaasti ohjeita miten loihdit esimerkiksi terveelliset pannukakut tai vanilja-kookos proteiiniherkut.
3. Lisää mausteita
Terveellinen ruokavalio ei myöskään ole tylsä jos et sitä halua. Mausteet ovat täynnä makuja ja sisältävät paljon ravitsemuksellisia etuja pienissä kalorimäärissä. Kokeile uusia yrttejä ja mausteita aterioihisi ja tulet hämmästymään, kuinka paljon ne saavatkaan aikaan.
4. Älä unohda nesteytystä
Vaikka nesteytys onkin tärkeä osa jokaista ruokavaliota, liian vähäisellä nesteytyksellä voi olla nälkää kasvattavat seuraukset. Terveellinen ruokavalio ja sen noudattaminen on helpompaa kun varmistat, että kehosi on riittävässä nestetasapainossa. Saatat luulla olevasi nälkäinen, vaikka oikeasti kroppasi tarvitsee vain nesteitä. Pidä siis aina vesipullo mukanasi, minne menetkin ja muista juoda. Kun olet valmis syömään, nautit siitä enemmän tietäen, että se on juuri mitä kehosi sillä hetkellä tarvitsee. Jos et ole veden suuri ystävä voit kokeilla lisätä sen sekaan sitruunaa, yrttejä tai herkullista veteen tarkoitettua aromivahvennettamme!
5. Kuuntele itseäsi
Yksi terveellisen ruokavalion hyödyistä on, että se auttaa kehoasi toimimaan tehokkaammin. Ajattele hetki sitä, millaisen olon saat kun terveellinen ruokavalio on osa arkeasi. Auttaako se ruoansulatustasi toimimaan paremmin? Tunnetko olosi täyteläiseksi ilman turvotusta? Onko sinulla enemmän energiaa? Yleensä nämä asiat antavat arvostusta sille hyvälle työlle, mitä tasapainoisella ravinnolla voidaan saada aikaan. Terveellinen ruokavalio on myös jossain määrin yksilöllinen asia. Tiety kulmakivet ovat samat, mutta on olemassa ruokia jotka eivät vain jostain syystä sovi sinulle. Kuuntele siis itseäsi ja varmista, että terveellinen ruokavalio, jota noudatat, on sinulle se oikea terveellinen ruokavalio. Jos olosi ei ole hyvä voi olla, että jokin asia mitä syöt ei välttämättä sovi sinulle.
6. Muista luovuus!
Vaihtelu pitää ruokavalion mielenkiintoisena ja jopa viihdyttävänä. Kanaa ja parsakaalia kolmesti päivässä ei vie kovin pitkälle ja tulet kyllästymään siihen hyvin nopeasti. Joten, kun tunnet kyllästyvän johonkin vanhaan reseptiin, ravistele sitä hieman uusilla muokkauksilla. Muista kuitenkin säilyttää ateriasi tasapainoisena ja ravitsevana. Kysy ystäviltäsi vinkkejä ja herkullisia reseptejä - saatat yllättyä miten paljon erilaisia ideoita lähipiirilläsi onkaan. Myös pienten asioiden muuttaminen kuten erilaisten maustettujen proteiinijauheiden lisääminen puurohiutaleiden tai jugurtin sekaan saattavat tehdä ruoastasi hyvinkin erilaista ja mieluisempaa.
7. Ole armollinen ja anna itsellesi tarpeeksi aikaa
Terveellinen ruokavalio ja sen oppiminen tapoina eivät tapahdu yhdessä yössä. Anna itsellesi aikaa ja muista aloittaa pienistä muutoksista. Aseta itsellesi erilaisia viikko- tai kuukausitavoitteita. Ihminen oppii melko nopeasti, mutta tietyt asiat kuten terveellinen ruokavalio, saattavat erota hyvinkin paljon tavoista joita se on noudattanut viimeiset 10 vuotta. Kehitä siis itsellesi uusia terveellisiä tapoja hitaasti ja älä pyri muuttamaan kaikkia tapojasi yhdellä kerralla. Terveellinen ruokavalio ei ole pikadieetti vaan elämäntapa joka ei poissulje nautintoja ja herkkuja. Terveellinen ruokavalio ei myöskään kaadu yhteen repsahdukseen kunhan muistat olla soimaamatta itseäsi ja palaat takaisin terveellisiin rutiineihin seuraavana päivänä.
Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi