Jackfruit eli jakkihedelmä on alunperin lounais-Intiasta, mutta nykyään sen voi löytää monestakin ruokakaupasta. Jakkihedelmä on saanut suuren suosion viime aikoina erityisesti vegaanien ja kasvissyöjien kesken, sillä sen koostumus muistuttaa paljolti lihaa.
Jakkihedelmän hedelmäliha on hyvä hiilihydraatin ja kuidunlähde. Se vapauttaa energiaa hitaasti ja tukee ruoansulatustasi. Tämän lisäksi se sisältää suuria määriä B6-vitamiinia, potassiumia ja C-vitamiinia.
Jakkihedelmän voi syödä kypsentämättä tai siitä voi myös valmistaa erittäin herkullista ”pulled” jakkilihaa. Yhdistäessä sen sokerittomaan BBQ-kastikkeeseen, avokadoon ja bataattiin loihdit helposti ja nopeasti terveellisen ja ravitsevan aterian.
Ainekset
- 1 rkl. 100% kookosöljyä
- 4 keskikokoista bataattia
- ½ tl merisuolaa
- ½ tl mustapippuria
- 2 x 400g tuoretta vihreätä jakkihedelmää
- 150ml sokeritonta BBQ-kastiketta
- 2 keskikokoista avokadoa
- Kourallinen korianteria
Valmistus
1. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
2. Aseta bataatit uunivuokaan ja voitele kookosöljyllä. Lisää suola ja pippuri ja paista noin 45 minuuttia uunin keskitasossa.
3. Odottaessasi bataattien kypsymistä valmista jakkihedelmä. Valuta jakkihedelmän neste pois hedelmälihasta. Laita hedelmäliha syvään uunivuokaan ja lisää puolet sokerittomasta BBQ-kastikkeesta hyvin sekoittaen. Peitä vuoka tarkasti foliolla ja paista samalla tasolla kuin bataatit noin 40 minuuttia.
4. Odottaessasi jakkihedelmän ja bataattien kypsymistä voit valmistaa loput täytteet. Leikkaa avokadot pituussuunnassa ja kaiverra sisus lusikalla ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Silppua korianteri.
5. Kun jakkihedelmä ja bataatit ovat kypsyneet ota ne pois uunista. Sekoita loppuosa sokerittomasta BBQ-kastikkeesta yhdessä jakkihedelmän kanssa ja kaiverra bataatit auki keskeltä.
6. Täytä bataatit BBQ-jakkihedelmällä, avokadolla ja korianterilla – täydellinen vegaaninen ateria on valmis
Ravintosisältä per annos:
Kcal: 436
Proteiini: 7g
Hiilihydraatit: 74g
Rasva: 15g
Evangeline on harrastanut kilpaurheilua jo pienestä pitäen ja auktorisoituna RYA Dinghy-ohjaajana hän ymmärtää hyvin ravinnon tärkeyden extreme- ja kestävyyslajeissa. Ravinnon tärkeys tuli hänelle erityisen selväksi kun hän kilpaili GBR joukkueessa ja toimi yliopistojoukkueensa kapteenina sekä valmentajana.
Vapaa-ajallaan Evangeline rakastaa juoksemista - erityisesti maratoneja. Viikonloppuisin Evangelinen voi löytää vesiurheilun parista tai vaeltamasta. Paras tapa viettää ilta hänen mielestään on ensin tehdä HIIT - tai kyykkytreeni ja sen jälkeen syödä paljon tulista kasvisruokaa - Nam!
Lue lisää Evien kokemuksista täältä.