Gluteenittomat herkut - 4 helppoa reseptiä
Elätkö gluteenittomalla ruokavaliolla mutta haluaisit leipoa jotain herkullista? Markkinoilla on tarjolla valtava valikoima erittäin ravitsevia gluteenittomia jauhoja, jotka sopivat erittäin hyvin tavallisen jauhon korvikkeeksi. Gluteeniton ei automaattisesti tarkoita huonompaa tai vaikeampaa ja näillä resepteillä valmistat herkut joilla yllätät perheesi ja ystäväsi.
Tässä on esimerkkejä gluteenittomista jauhoista sekä helppoja ja maukkaita reseptejä, joilla voit leipoa maukkaita jälkiruokia kotonasi!
#1 Teffjauho | Gluteeniton Fudge Brownie - ohje
Teffjauho on Afrikassa kasvavasta teffheinästä valmistettu luontaisesti gluteeniton jauho – se sisältää runsaasti mineraaleja ja tärkeitä aminohappoja, jotka auttavat tukemaan terveyttäsi.
Ainekset
- 100g Teffjauhoa
- 90g Suklaalastuja
- 150g fariinisokeria/valkoista sokeria
- 65g maitosuklaata
- 120g voita
- 1tl vaniljauutetta
- 10g makeutusainetta
- 2 kokonaista kananmunaa
*Suklaan, sokerin ja suklaalastut voi soveltaa muilla ratkaisuilla, kunhan muistat pitää ainesosien suhteen samana. Jos haluat tehdä reseptistä terveellisen voit korvata vaniljauutteen Flavdropseilla, voin kookosöljyllä ja sokerin kookossokerilla! Helppoa, hyvää ja terveellistä. Voit myös ajoittaa leipomisen cheat-päivällesi jolloin herkuttelu on enemmänkin kuin sallittu.
Leivontaohje
- Lämmitä uuni 120 asteeseen ja päällystä uunivuoka leivinpaperilla.
- Aseta suklaa ja voi lasiseen kulhoon ja hauduta sitä kuumaa vettä olevassa kattilassa, jotta suklaa ja voi sulavat ja sekoittuvat yhteen. Sekoita ajoittain ja kun ainesosat ovat kokonaan sulaneet poista kulho lämmöstä.
- Lisää mukaan sokeri sekä vaniljauute, ja sekoita kunnolla. Tämän jälkeen lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vispilöi seos huolellisesti.
- Siivilöi jauho seokseen sekä sekoita mukaan suklaalastut. Kaada seos esille valmiiksi laitettuun uunivuokaan ja paista leivos noin 40 minuutin ajan, tai kunnes leivoksen keskelle tungettuun puutikkuun ei tartu taikinaa ulos vedettäessä.
- Kun seos on jäähtynyt, leikkaa se 12 kuutioon!
Ravintosisältö per annos/pala
- 230 kaloria
- 23g hiilihydraatteja
- 3g proteiinia
- 14g rasvaa
#2 Tattarijauho | Gluteeniton Banaanileipä
Tattarijauho on tehty tattarikasvin siemenistä ja sillä on maukkaan makea, pähkinäinen maku – täydellinen ratkaisu herkullisten leivonnaisten tekoon! Se on oiva gluteeniton jauho, jolla voit korvata useat muut gluteenia sisältävät jauhot.
Ainekset
- 240g Tattarijauhoa
- 7.5g chia-siemeniä
- 120g rasvatonta jogurttia
- 100g banaaneja
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl ruokasoodaa
- 15g Coconpure kookosöljyä
- 30g sokeria (voit käyttää myös fariinia tai kookossokeria)
- 16g makeuttamatonta omenasosetta (lämmitä omenaviipaleita mikrossa noin 2 minuutin ajan ja murskaa ne soseeksi)
- 5g kanelia
- Ripaus suolaa
- 1 Kananmuna
Leivontaohje
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Soseuta omenasose ja sulanut kookosöljy kulhossa sokerin kera. Anna ainesosien jäähtyä ja lisää mukaan kananmunat yksitellen sekoittaen huolella ennen toisen kananmunan lisäystä.
- Murskaa banaanit toisessa kulhossa ja lisää ne seokseen ja sekoita huolellisesti.
- Siivilöi jauhot yhdessä uuteen kulhoon, jotta ne ovat hyvin sekoittuneet ja lisää mukaan leivinjauhe, ruokasooda sekä suola. Kaada kuivat aineet aikaisempaan omenakookos seokseen jogurtin kanssa. Sekoita vielä kerran, jotta ainesosat yhdistyvät.
- Kaada valmis seos leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja paista uunissa noin 40 minuutin ajan tai kunnes puutikulla testaamalla taikina ei tartu siihen.
- Leikkaa valmis tuote 16 viipaleeseen
Ravintosisältö per viipale
- 209 kaloria
- 37g hiilihydraatteja
- 4g proteiinia
- 5g rasvaa
#3 Tiikeripähkinäjauho | Gluteeniton Pannukakku-ohje
Tiikeripähkinäjauho on valmistettu syötävistä mukuloista jotka kasvavat maan alla, mitkä ovat nostettu ja kuivattu. Näistä saadaan aikaiseksi gluteeniton jauho!
Ainekset
- 100g Tiikeripähkinäjauhoa
- 30g Kookosjauhoa
- 4 kokonaista kananmunaa
- 5ml omenasiiderietikkaa
- 1tl vaniljauutetta
- 1tl leivinjauhetta
- Ripaus suolaa
- 10g makeutusainetta
Leivontaohje
- Sekoita keskenään kaikki nestemäiset ainesosat kulhossa ja kaikki kuivat ainesosat toisessa kulhossa.
- Sekoita maltillisesti kuivat aineet nestemäiseen seokseen hitaasti kunnes lettutaikinassa ei ole kokkareita. Sulata paistinpannulla pieni määrä vähäkalorista kookos sprayta/kookosöljyä ja kaada päälle hiukan lettutaikinaa.
- Paista taikinaa kunnes kuplia alkaa ilmestymään ja käännä pannukakku toisinpäin.
- Toista kunnes kaikki lettutaikina on käytetty ja tarjoile välittömästi.
Ravintosisältö koko taikinassa
- 941 Kaloria
- 80g Hiilihydraatteja
- 36g Proteiinia
- 53g Rasvaa
#4 Amaranttijauho | Gluteeniton Inkiväärikaurakeksi - ohje
Tämä gluteeniton jauho on peräisin trooppisilla ja subtrooppisilla seuduilla esiintyvästä amaranttikasvista, joita Atsteekit ja Inkat käyttivät ruoanlähteenä (päivän nippelitieto!) Se on täynnä kuituja sekä rautaa.
Ainekset
- 50g Amaranth-jauhoa
- 150g Kaurahiutaleita (Rolled oats)
- 60g Kokonaisia saksanpähkinöitä
- 100g voita
- 1tl jauhettua inkivääriä
- ½ tl ruokasoodaa
- 75g fariinisokeria
- 55g hunajaa
Leivontaohje
- Aseta tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen 100g kaurahiutaleita, jauhot, inkiväärin sekä voin muodostaakseen hyvän seoksen. Lisää mukaan sokeri, ruokasooda sekä loput kaurahiutaleet ja sekoita aineet huolellisesti.
- Kaada valmis seos kulhoon ja kaada hunaja hitaasti mukaan sekoittaen samalla.
- Tästä muodostuu leivostaikina. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
- Aseta leivinpaperi uunipellin päälle ja muotoile sen päälle pieniä keksejä. Ripottele keksien päälle aikaisemmin sivulle jäänyt fariinisokeri.
- Paista uunissa 25 minuutin ajan kunnes taikina on kullanruskea. Jäähdytä uunin päällä ennen tarjoilua. Taikinasta pitäisi saada valmistettua 15 keksiä.
Ravintosisältö per keksi
- 160 Kaloria
- 17g Hiilihydraatteja
- 2.2g Proteiinia
- 9g Rasvaa
Erilaiset jauhot apuun gluteenittomaan leivontaan
Gluteenittoman leivonnan ei tarvitse olla ikävystyttävää, sillä voit tehdä suussa sulavia reseptejä jotka ovat ravitsevia ja maukkaita, mutta samalla myös helppoja valmistaa. Näistä jauhoista löytyy paljon jytyä, sillä ne ovat täynnä mineraaleja ja kuituja, ja ovat tästä syystä täydellinen lisäys kenen tahansa urheilijan ruokavalioon. Muista myös, että esimerkiksi kaurajauho on luontaisesti gluteeniton kunhan se on valmistettu erikseen muista jauhoista.
Kokeile ihmeessä näitä jauhoja valmistaaksesi hyviä makupaloja, joita voit syödä treenisi jälkeen!
Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi