Siirry pääsnäyttöön
Treeni

8 vinkkiä motivaation ylläpitämiseen

8 vinkkiä motivaation ylläpitämiseen
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Treenimotivaation ylläpitäminen voi olla hankalaa, vaikka olisit kuinka motivoituneena aloittanut kuntoilun. Hyvä uutinen on se, että motivaation ylläpitämiseen on erilaisia työkaluja, joilla voit tsempata itsesi liikkumaan silloinkin, kun se ei yhtään huvittaisi. Näillä vinkeillä pysyt kiinni treenirutiinissa silloinkin, kun motivaatio hiipuu. 

Miksi treenimotivaatio katoaa?

On täysin normaalia, että motivaatio häviää. Se tapahtuu kaikille jossain vaiheessa. On kuitenkin mahdollista aina saada inspiraatio takaisin. Avain oman motivaation palauttamiseen, on ymmärtää ensinnäkin, miksi motivaatio hiipuu.On monia eri syitä siihen, miksi ihmisillä loppuu mielenkiinto kuntoiluun. Yleisimmät niistä ovat ajan puute, raha, ja sosiaalisen tuen puute. Nämä voivat olla joko todellisia syitä, tai koettuja syitä. Monesti esimerkiksi ajan puute ei ole oikea syy, vaan muut asiat ovat ajatuksissa, jonka vuoksi ajan ei koeta riittävän treenaamiseen.Yksi tapa reagoida motivaation puutteeseen, on yksinkertaisesti vain puskea läpi ja mennä kuntosalille tekemään jotain, vaikka ei oikein huvittaisikaan. Jos tämä ei toimi ja motivaation puute jatkuu, kannattaa myös tarkastella omaa treeniohjelmaa ja miettiä sen toimivuutta. Motivaation häviäminen voi johtua myös kehityksen puutteesta. Monesti hyvän startin jälkeen näkyvät tulokset hidastuvat, ja tämä puolestaan vaikuttaa monen kuntoilijan motivaatioonSama voi tapahtua myös täysin päinvastaisessa tilanteessa. Joskus suuren virstanpylvään saavuttaminen voi saada epäröimään, mikä seuraava tavoite tulisi olla. Tällöin usein auttaa, kun tavoitteet on kerrostettu lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteisiin.Myös saman treeniohjelman noudattaminen viikosta toiseen voi vaikuttaa motivaatioon. Vaikka haastetta saisi raskaammista painoista, sama ohjelma viikosta toiseen voi tuntua tylsältä. Tämän vuoksi kannattaa kokeilla uusia liikkeitä tuomaan vaihtelua omaan treenirutiiniin.Myös muut velvoitteet voivat vähentää halua lähteä treenaamaan. Perhe, ystävät ja työ voivat viedä paljon aikaa. Joskus kiireisen ja stressaavan päivän jälkeen viimeinen asia, mitä haluaa tehdä, on lähteä kuntosalille. Se on täysin ymmärrettävää, mutta liikunta voisi olla juuri se, mitä tarvitset.Ei kannata myöskään aliarvioida ystävien ja perheen tukea. Lähimmäisten kannustus voi olla paras motivaattori silloin, kun oma motivaatio ei riitä. 

Onko treenimotivaation katoaminen normaalia?

Motivaation häviäminen on täysin normaalia, vaikka todella haluaisit saavuttaa tavoitteesi ja pitää rutiineista kiinni. Yksi päivä ei vaikuta kehitykseesi pitemmällä aikavälillä – älä siis lannistu, jos sinulla jää väliin treeni jos toinenkin.Kun motivaatio hiipuu, kannattaa keskittyä tunnistamaan syyt sen katoamiseen. Näin voit tehdä hyvin informoidun päätöksen siitä, mikä on paras tapa jatkaa eteenpäin ja päästä takaisin ruotuun.
Vinkkeja treenimotivatioon

8 vinkkiä, joilla ylläpidät treenimotivaatiota

1. Kirjoita tavoitteesi ylös

Tavoitteiden tulisi oli tarkkoja, mitattavia ja realistisesti saavutettavia. Kirjoita ne ylös ja jätä ne näkyville, niin että voit pitää itseäsi vastuussa.

 

2. Seuraa kehitystä

Kirjaa kehitys ylös, jotta voit helposti seurata omaa etenemistä. Kehityksen seuraaminen mahdollistaa näkymän taaksepäin – voit nähdä miten pitkälle olet ja päässyt, ja kuinka paljon on vielä matkaa edessä.

 

3. Noudata suunnitelmaa

Suunnitelma poistaa tarpeen tehdä päätöksiä siinä vaiheessa, kun saavut kuntosalille. Voit vain keskittyä noudattamaan ohjelmaasi ja kanavoida kaiken energiasi harjoituksiin.

 

4. Jaa tavoitteesi läheisten kanssa

Kun jaat tavoitteesi ja kehityksesi ystävien ja perheen kanssa, lisäät ylimääräisen kerroksen vastuuta itsellesi, joka auttaa pysymään kiinni rutiineissa.

 

5. Palkkaa henkilökohtainen valmentaja

Jos kaipaat lisää itseluottamusta, tai et enää koe kehittyväsi, henkilökohtainen valmentaja voi auttaa. Hyvä valmentaja pitää sinut vastuussa, motivoi, ja auttaa kehittymään.

 

6. Kokeile jotain uutta

Tylsyys voi tappaa motivaation. Jos et ole inspiroitunut, voi olla aika tehdä muutoksia. Kokeile uutta kuntosalia, tai kokeile eri puistoa. Voit myös tavata uusia ihmisiä liittymällä esimerkiksi juoksuklubiin tai kokeilemalla ryhmäliikuntatunteja.

 

7. Osta uusia treenivaatteita

Joillekin hyvä motivaattori on yksinkertaisesti uudet treenivaatteet. Se voi olla hieman placebo-vaikutteista, mutta monesti uudet treenivälineet innostavat lähtemään salille heti kokeilemaan niitä käytännössä.

 

8. Etsi salikaveri

Yksin treenaaminen voi olla tylsää ja jopa vaikeaa, etenkin jos sinulla on hankaluuksia pitää treenit säännöllisinä. Salikaveri voi auttaa motivoimaan ja pysymään kiinni rutiineissa, vaikka treenit eivät olisikaan täysin samoja kuin omasi.

 

Pähkinänkuoressa

Useimmilla ihmisillä motivaatio häviää jossain vaiheessa, ja se on täysin normaalia. Monesti elämä vain tulee tielle, joten esteitä varten kannattaa varautua jo etukäteen, jotta pystyt pitämään kiinni rutiineistasi.

Jos motivaatiosi tuntuu hiipuvan, käytä sitä mahdollisuutena miettiä kuntoiluasi uudelleen. Tunnista syyt, joiden vuoksi motivaatio hiipuu, sekä syyt, jotka saavat sinut jatkamaan. Älä ole liian ankara itsellesi – liikunnan pitää tuottaa mielihyvää ja olla sellainen asia, jota odotat.

Treeni

SMART | Näin asetat SMART -tavoitteita

SMART -tavoitteet auttavat sinua pääsemään päämääräsi selkeällä taktiikalla.

Treeni

Miten aloittaa treenaaminen | Aloittelijan opas

Treenaamisen aloittaminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä, mutta näillä vinkeillä pääset alkuun!

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein