Muistilista aloittelevalle kuntosalitreenaajalle
Jokaisen kuntosalitreenaajan tavoitteena ei tarvitse olla se monellekin tuttu ”verta, hikeä ja kyyneliä” ?tyyppinen treenaaminen. On totta, että lihaksia kehittääkseen on treenattava säännöllisesti kuntosalilla sopivan raskailla vastuksilla. Parempaa kestävyyttä ja kuntoa varten on myös vahvistettava lihaksia ja tehtävä harjoitteita, jotka pitävät kropan toiminnassa ja terveenä pidempään. Verta tai kyyneliä ei kuitenkaan tarvitse salitreenin takia alkaa vuodattamaan. Valmistaudu kuitenkin hikoilemaan näidenkin kahden edestä! Parin salikerran jälkeen voit huomata, että vain muutamalla etukäteen hoidetulla asialla voi olla suuri vaikutus toimintaasi. Joten pidemmittä puheitta, tässä pieni muistilista kuntosalia varten:
1. Kuntosalilla käynti ei korvaa ravinnon tärkeyttä
Se millä tankkaat kehoasi, on lähes yhtä jos ei jopa enemmänkin tärkeää kuin se, miten treenaat salilla. Näiden kahden tasapainottaminen voi olla haastavaa, kun totuttelet uusiin tapoihin. Kehosi ei myöskään ole välttämättä tottunut kohonneeseen sykkeeseen, sopivaan nesteytykseen treenien ohella sekä lihasten väsymykseen - joiden kuuluisi olla osa kuntosalilla käyntiäsi. Tämän takia erityisen tärkeään rooliin nousee ravinto eli se, millä tankkaat päivittäin kehoasi.
Kaikki alkaa oikeasta määrästä proteiineja ja hiilihydraatteja, jotta lihakset voivat kasvaa ja palautua. Yksi tärkeimpiä muistisääntöjä kuntosalilla aloittelevalle treenaajalle onkin juuri palautuminen. Tarkoituksena ei ole treenata itseään niin puhki, ettei seuraavana kolmena päivänä pysty edes kävelemään. Oikealla ravinnolla ja riittävällä nesteytyksellä harjoituksen aikana ja sen jälkeen voit nopeuttaa palautumistasi harjoitteesta ja kuntosalilla tehty kova työ muuttuu tulokseksi ennen kuin huomaatkaan.
Jos pelkäät, ettet saa ruokavaliostasi tarpeeksi proteiineja ja hiilihydraatteja, myös erilaiset heraproteiiniyhdistelmät ovat loistava lisä salitreenin ohelle. Proteiinivaje ei välttämättä ole nykypäivänä niin oleellinen ongelma, mutta jos olet esimerkiksi juuri vaihtanut vegaaniseen ruokavalioon voi riittävän proteiinin saaminen vahingossa unohtua. Voit lukea aiheesta lisää muista postauksistamme: Proteiinivaje - 5 merkkiä tai vegaanin lisäravinteet.
2. Vaatetus ja kengät
Sitä voisi ajatella, ettei vaatetuksella ole minkäänlaista vaikutusta treenin kulkuun. Kuitenkin jopa ammattiurheilijoiden suorituskyvyn on todettu parantuvan hyvällä ja itselle mieluisella vaatetuksella. Kosteutta siirtävä materiaali auttaa hikitreenien aikana jäähdyttämään kroppaa, eikä kerää hikeä itseensä. Kuntosalilla on myös kivempi treenata kun treenivaatteet ovat mukavat ja sopivat treeniisi.
Vaatetuksen lisäksi myös kengät ovat tärkeä osa salitreeniä. Voisin jopa väittää, että hyvät kengät ovat salitreenaajan tärkein varuste. Mukavat kengät eivät ainoastaan tarjoa onnistunutta salitreeniä, vaan ehkäisevät myös nilkan alueen vammoilta. Kuntosalilla on myös hyvä ajatella muita ja muistaa, että kenkien käyttäminen on yleensä turvallisuussyistä ja hygienisyistä hyvä tapa.
3. Vesipullo
Omistamalla kunnollisen ja hyvänkokoisen pullon, voit säästää rahaa ja vaivaa. Vaikka tämä saattaakin tuntua monelle itsestäänselvyydeltä, mikään ei ole ärsyttävämpää kuin unohtaa oma juomapullo kotiin. Omaksi lempparijuomapulloksi salitreenien ohelle on valikoitunut smartshake sheikkeri. Pullon alaosassa olevassa säilytyslokerossa kulkeutuu helposti mukana jauheet tai pillerit, minne olenkaan matkalla. Yksi pullo, joka toimii päivän aikana niin juomapullona kuin sheikkerinäkin. Kätevää, eikö!
4. Pyyhe ja lukko
Monella salilla on säilytyslokerot kuntosalikävijöiden tavaroille, mutta lukitsemista varten tarvitsee oman lukon. Kotoa kannattaa siis napata numerolukko mukaan tai vähintään varmistaa salijäsenyyttä ostaessasi, millaiset kaapit pukuhuoneissa on. Oma pyyhe salitreenin ohelle on myös kiva lisä, jos haluaa pyyhkiä kasvojaan valuvasta hiestä.
5. Vastuskuminauha ja Foam Roller
Moni asiantuntija voisi vannoa vastuskuminauhojen ja foam rollereiden varaan, mutta silti monelta salilta ei näitä välttämättä löydy. Vastuskuminauha on hyvä lisä niin sali? kuin kotitreenienkin ohella. Tämä tehokas työkalu on loistava väline alku? ja loppuverkkaan tai tuomaan lisävastusta esimerkiksi kyykkyyn. Foam Roller auttaa avaamaan kuntosalitreeneistä syntyneitä lihasjumeja ja vähentää maitohapon määrää lihaksissasi.
6. Kuntosaliohjelma
Oma ohjelma on niin psykologinen kuin henkinen tuki ja turva uudelle treenaajalle. Salille on hyvä valmistautua henkisesti ennen jokaista treeniä, jotta saat kaiken mahdollisen hyödyn siitä irti. Astumalla vielä askeleen lähemmäs tavoitettasi suunnitellun kuntosaliohjelman kautta, olet yhä lähempänä unelmavartaloasi. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi pudottaa painoa ja kiinteytyä, kannattaa istahtaa hetkeksi kalenterin eteen ja suunnitella alustavasti tulevat treenikerrat muutama viikko kerrallaan. Näin tavoitteesi on jatkuvasti näkyvillä, eikä salitreenit pääse unohtumaan viikkoaikatauluista. Kuntosalilla tehty treeni tuo tuloksia vain jos se on tarpeeksi kuluttavaa ja haastaa sinut! Jos kärsit luovuuspulasta voit löytää netistä useita eri ohjelmia joiden avulla pääset alkuun. Kurkkaa esimerkiksi vatsalihastreenimme täältä.
Muista kuitenkin että, kuntosalilla käynti ei ole ainoa keino päästä kuntoon! Voit saavuttaa tuloksesi myös ilman kuntosalijäsenyyttä. Lue lisää aikaisemmasta postauksestamme tästä