Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Jos olet huolissasi yhden päivän treenin skippaamisesta, se on turhaa. On täysin ok jättää treeni väliin yhtenä päivänä – sillä ei ole mitään vaikutusta kuntoon tai kehonkoostumukseen pitkällä aikavälillä. Itse asiassa, päivän lepo voi tehdä oikeastaan hyvää keholle.Jos taas edellisestä treenistä on kulunut jo viikko tai kaksi, tai ehkä jo pari kuukauttakin, niin voit odottaa tietynlaisia muutoksia kehossa. Treenaamattomuus vaikuttaa muun muassa voimaan, kestävyyteen, kehon rasvan määrään ja metaboliaan. Tässä artikkelissa käymme läpi viikkotasolla, mitä voit odottaa, kun pidät taukoa treenaamisesta.
Viikko 1
Viikon tauko treeneistä ei tee juurikaan vahinkoa. Itse asiassa viikko rentoutumista, venyttelyä ja hyviä unia voi tehdä ihmeitä palautumiselle. Hyvä palautuminen voi auttaa ehkäisemään loukkaantumisia, nostaa energiatasoja, ja auttaa kehoa taas jaksamaan paremmin treenirutiineja seuraavalla viikolla.Jos sinun on pakko pitää yli viikko taukoa normaalista treenirutiinista, kannattaa harkita liikuntaa, joka vie vähemmän aikaa. Liikkumattomuus aiheuttaa ongelmia fyysiselle terveydelle ja mielenterveydelle, siksi mikä tahansa liikunta on parempi kuin ei mikään.Viikko 2
Tutkimusten mukaan toisen viikon aikana voi huomata jo muutoksia aerobisessa kapasiteetissa. Tuntuuko siltä, että puuskutat portaat ylös? Tässä voi olla syy siihen, miksi näin on.Erään tutkimuksen rottien VO2 max laski 50% kahden viikon liikkumattomuuden jälkeen. VO2 max on optimaalinen aste, jolla keuhkot, lihakset ja sydän voivat käyttää happea fyysisen harjoittelun aikana.
Toisessa tutkimuksessa havaittiin eliittijalkapalloilijoiden suorituskyvyn laskeneen kahden viikon harjoittelutauon aikana. Tässä tutkimuksessa ei kuitenkaan todettu merkittäviä muutoksia kehonkoostumuksessa kahden viikon aikajakson aikana.1 kuukausi
Vaikka olisit ammattiurheilija, kuukauden liikuntatauko aiheuttaa jo huomattavia muutoksia. Erään tutkimuksen mukaan uimareilla todettiin 12% nousu kehon rasvan määrässä, sekä VO2 max lasku 4-5 viikon aikana. Tämä tutkimus seurasi vain kahdeksaa (8) uimaria, mutta muissa tutkimuksissa on saatu samanlaisia tuloksia.
Toisen eliittiurhelijoilla tehdyn tutkimuksen mukaan kestävyys laski 21% neljän viikon treenitauon aikana. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kuukauden treenitauolla ei havaittu merkittävää muutosta voimatasoon. Jos voima on kuitenkin kehitetty tuoreeltaan, se voi vähentyä merkittävämmin kuin henkilöillä, jotka ovat treenanneet pitkän aikaa.2+ kuukautta
Kun palaat takaisin treenien pariin parin kuukauden tauon jälkeen, ei kannata aloittaa omilla henkilökohtaisilla ennätyksillä. Näin pitkä tauko treenaamisesta voi saada olon tuntumaan jo hieman huonokuntoiselta. Olipa syy taukoon mikä tahansa, älä anna uuden alun lannistaa.Itse asiassa tutkimusten mukaan on mahdollista päästä aikaisempaan kuntoon helpommin toisella kerralla, kuin ensimmäisellä yrittämällä. Joidenkin tutkimusten mukaan “lihasmuisti” on asia, jonka avulla tietyt solut lihaksissa muistavat tiettyjä liikkeitä, jolloin kehitys on helpompaa kuin ensimmäisellä kerralla (mutta silti se vaatii työtä).Pähkinänkuoressa
Huolimatta siitä, miten pitkä aika edellisestä treenistä on kulunut, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uudelleen. Jos joudut pitämään pitkää taukoa treeneistä, pidä mielessä, että mikä tahansa liikunta on parempi kuin ei mitään. Jopa 10 minuuttia liikuntaa siellä täällä, voi vaikuttaa merkittävästi terveyteen, yleiseen kuntotasoon ja kehon koostumukseen.Hyvinvointi
5 terveellistä tapaa, jotka muuttavat elämäsi
Näin sinäkin voit parantaa terveyttäsi ja parantaa elämänlaatua – lue Lucy Davisin vinkit terveellisempään elämään!
1 vuosi AgoLaura Myllykoski tasolla
Treeni
Miten aloittaa treenaaminen | Aloittelijan opas
Treenaamisen aloittaminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä, mutta näillä vinkeillä pääset alkuun!
1 vuosi AgoLaura Myllykoski tasolla
- Kemi, O. J., Haram, P. M., Wisløff, U., & Ellingsen, Ø. (2004). Aerobic fitness is associated with cardiomyocyte contractile capacity and endothelial function in exercise training and detraining. Circulation, 109(23), 2897-2904.
- Joo, C. H. (2018). The effects of short term detraining and retraining on physical fitness in elite soccer players. PloS one, 13(5).
- Ormsbee, M. J., & Arciero, P. J. (2012). Detraining increases body fat and weight and decreases V [combining dot above] O2peak and metabolic rate. The Journal of Strength & Conditioning Research, 26(8), 2087-2095.
- Madsen, K., Pedersen, P. K., Djurhuus, M. S., & Klitgaard, N. A. (1993). Effects of detraining on endurance capacity and metabolic changes during prolonged exhaustive exercise. Journal of Applied Physiology, 75(4), 1444-1451.
- MUJIKA, I., & Padilla, S. (2001). Muscular characteristics of detraining in humans. Medicine & Science in Sports & Exercise, 33(8), 1297-1303.
- Staron, R. S., Leonardi, M. J., Karapondo, D. L., Malicky, E. S., Falkel, J. E., Hagerman, F. C., & Hikida, R. S. (1991). Strength and skeletal muscle adaptations in heavy-resistance-trained women after detraining and retraining. Journal of Applied Physiology, 70(2), 631-640.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.