Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Motivaatio: Siinäkö kaikki mitä tarvitaan?

Motivaatio: Siinäkö kaikki mitä tarvitaan?
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Kysy keneltä tahansa fitness-alalla, olipa kyseessä sitten urheilija, henkilökohtainen valmentaja, tai ryhmäliikuntaohjaaja, ja he varmasti sanovat, että yksi useimmin kysytyimpiä kysymyksiä on “miten pysyä motivoituneena?”.Ihmiset ovat usein hyvin motivoituneita uuden vuoden alussa, mutta se ei yleensä kestä kauan aikaa. Uuden vuoden lupaukset voivat asettaa odotukset korkealle, mutta niistä voi olla vaikeaa pitää kiinni.Motivaatio on sana, jota heitellään ympäriinsä kun puhutaan terveellisen rutiiniin tai kuntoilun aloittamisesta tai ylläpitämisessä. Motivaatio on toki tärkeä asia, mutta sille annetaan usein liikaakin painoarvoa. Tässä artikkelissa puhumme lisää motivaatiosta ja mitä se oikein tarkoittaa, sekä kerromme miten jatkaa rutiineja senkin jälkeen, kun motivaatio on hiipunut. 

Motivaatio ei ole ikuista

Me olemme kaikki vain ihmisiä. On täysin normaalia, että aina ei ole motivoitunut olo. Ihan kaikki aloittelijoista ammattiurheilijoihin käyvät näistä kausia läpi. Kukaan ei ole motivoitunut 100% ajasta.Motivaatiosta voi ottaa kaiken irti ymmärtämällä ne asiat, jotka vaikuttavat motivaatioon ja miksi näin on. 

Motivaatiota on erilaisia

Motivaation ymmärtämiseksi pitää miettiä, miksi ylipäätään haluat tehdä asian ylipäätään. Motivaatio voi kummuta sekä sisäisistä että ulkoisista tekijöistä.

 

Ulkoinen motivaattori

Yksi ulkoisista motivaattoreista on palkinnot. Tämän tyyppinen motivaattori on hyvin tyypillistä kuntoilussa. Urheilijoille palkinto on mitali tai pokaali, jollekin se voi olla mahtuminen vanhoihin farkkuihin. Sen ei aina tarvitse olla fyysistä.Ulkoinen motivaattori voi auttaa aloittamaan, mutta se ei välttämättä ole kestävä keino pitkällä tähtäimellä. Voit jatkaa työtä saadaksesi palkinnon, mutta et varsinaisesti nauti siitä. Ja jos palkintoa ei saa tarpeeksi nopeasti, siitä on helppo luopua.Sanotaan vaikka että teet viideltä aamulla treenin viisi kertaa viikossa kuukauden ajan, mutta et silti näe vatsalihasten pilkottavan. Tämä voi johtaa motivaation hiipumiseen ja luovuttamiseen. Tulokset vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä.

 

Sisäinen motivaattori

Sisäinen motivaatio on erilaista. Se ajaa saavuttamaan tavoitteet siihen liittyvien tunteiden vuoksi.Tiedäthän sen euforisen tunteen treenin jälkeen, kun olet tehnyt parhaasi? Se on sisäistä motivaatiota parhaimmillaan. Se on välitön tyydytys kovasta työstä.Tällaiset tunteet ja olotilat ovat voimakkaita muistutuksia siitä, miksi tulisi jatkaa omien rajojen koettelemista ja ne johtavat yleensä kestävämpään, pitkäaikaiseen suhteeseen omien tavoitteiden kanssa. Se ei auta joka kerta, mutta se on hyvä tapa pysyä motivoituneena pitkällä tähtäimellä. 

Millainen motivaatio toimii parhaiten?

Erilaiset motivaattorit yhdessä voivat auttaa pysymään kiinni tavoitteissa ja pitämään motivaatiota paremmin yllä. Mutta se ei tarkoita sitä, ettei motivaatio katoa enää koskaan. Rutiinien ylläpitäminen kannattaa silloinkin, kun motivaatiosta on pulaa. Jotkut ihmiset loistavat silloin kun ulkoiset motivaattorit ovat kohdallaan – silloin esimerkiksi hyvä treenikaveri tai valmentaja voi auttaa pitkälle. Toiset taas jaksavat jatkaa sisäisten motivaattoreiden ansiosta, jolloin omat henkilökohtaiset tavoitteet tai unelmakartta toimivat paremmin.Kumpikin motivaation muoto on hyödyllinen. Niiden käyttäminen yhdessä voi auttaa pysymään paremmin kiinni tavoitteissa ja ylläpitämään motivaatiota. Mutta muista, että kaikilla on päiviä, kun motivaatiota ei vain ole. Tällöin pitää turvautua muihin työkaluihin ja pitäytyä rutiineissa, vaikka ei oikeasti huvittaisikaan.

Mitä muita työkaluja on käytettävissä?

Motivaatio tulee ja menee, joten ei kannata luottaa sen varaan. Näiden työkalujen avulla voit pitää kiinni rutiineista ja tavoitteistasi silloinkin, kun motivaatio ei riitä. 

6 vinkkiä, joilla pysyt kiinni rutiineissasi

SMART-tavoitteet

SMART-tavoitteet on hyvä tapa pitää kiinni omista tavoitteista. Motivaatio on korkeimmillaan silloin kun aloittaa, mutta sen ylläpitämiseksi pitää olla rehellinen omien tavoitteiden suhteen.SMART-rungon avulla voit varmistaa, että tavoitteesi ovat tarkkoja, realistisia ja sellaisia, jotka oikeasti sopivat elämäntyyliin. Tavoitteet kannattaa pilkkoa lyhytaikaisiin ja pitkän aikavälin tavoitteisiin, jotka auttavat jatkamaan.Lue lisää SMART-tavoitteista täällä:
Treeni

SMART | Näin asetat SMART -tavoitteita

SMART -tavoitteet auttavat sinua pääsemään päämääräsi selkeällä taktiikalla.

 

Rakenna rutiini

Nyt kun olet asettanut järkevät tavoitteet ja sinulla on suunnitelma niiden toteuttamiseksi, on aika keskittyä yksityiskohtiin. Suunnittele treenien aikataulu ja kirjoita ylös tunnit, joille haluat osallistua, sekä laitteet ja välineet joita treeniin tarvitset.Ole realistinen treenien paikan ja aikataulun suhteen. Valitse aktiviteetteja ja ympäristöjä, joista oikeasti nautit ja koet mukavaksi. Tämä auttaa sitoutumaan ja pysymään kiinni rutiineissa. Ennen kuin huomaatkaan, pääset jo ensimmäiseen välitavoitteeseen! 

Poista esteet

Kaikkihan me syyllistymme joskus keksimään tekosyitä, mutta on tärkeää tunnistaa ja eliminoida mahdolliset esteet jo ennen aloittamista. Meillä on kaikilla erilaiset budjetit, kiireiset aikataulut, ja monia vastuita, joita pitää priorisoida. Jos kuitenkin pystyt tunnistamaan potentiaaliset esteet ja hidasteet jo etukäteen, voit suunnitella niiden ympäri ja tasoittaa tietä onnistumiseen.

 

Aloita hitaasti ja muista palautuminen

Jos olet vasta aloittamassa treenaamista, kannattaa aloittaa kevyesti, eikä lähteä heti huhkimaan 100 lasissa. Lisää aktiivisuustasoa asteittain ja keskity pitkän tähtäimen rutiineihin loukkaantumisten ja burnoutin ehkäisemiseksi.Äläkä unohda palautumista, sillä se on yhtä tärkeää kuin itse treenikin. Lepopäivät ja kevyemmät treeniviikot antavat mielelle ja keholle mahdollisuuden palautua ennen seuraavaa treeniä.Treeniä voi ja kannattaakin säätää sen mukaan, miltä kehossa tuntuu. Jos jokin ei tunnu toimivan sinulle, on täysin ok vaihtaa se johonkin muuhun. Anna itsellesi aikaa löytää ne asiat, jotka toimivat parhaiten sinulle ja kehollesi.  

Muistuta itseäsi saavutuksista ja tavoitteista

Positiivinen vahvistaminen on loistava työkalu motivaation ylläpitämiseen ja kovan työn jatkamiseen. Juhli pieniä voittoja – uusien asioiden kokeilemista, ehjää treeniviikkoa, hyvää fiilistä treenin jälkeen. Nämä positiiviset tunteet auttavat pysyään motivoituneena ja rakentamaan rutiinia, joka kestää. 

Lyöttäydy yhteen kaverin kanssa tai löydä oma heimosi

Omia kuntotavoitteita ei tarvitse taklata yksin. Seura tekee matkasta mukavamman, inspiroi tekemään kovemmin töitä, ja pitää vastuussa. Olipa se sitten ystävä, naapuri, tai perheenjäsen, yhteiset treenit voivat olla hauskoja ja parantaa treenisuoritusta.Eikä sinun myöskään tarvitse rajoittaa tätä jo tuntemiisi ihmisiin. Terveys- ja kuntoalalla ihmiset ovat erittäin hyvin yhteydessä toisiinsa, joten miksi et ottaisi tätä mahdollisuutena tavata uusia ihmisiä? Kun motivaatio hiipuu, unnon tukijärjestelmä auttaa jaksamaan ja ilmaantumaan paikalle huonompinakin päivinä.

Pähkinänkuoressa

Motivaatio on mahtava asia ja joskus se ainoa asia, mitä tarvitsemme. Mutta kun haluat saavuttaa todellisia elämäntapamuutoksia ja päästä pitkän tähtäimen tavoitteisiisi, tarvitset muutakin kuin motivaatiota onnistuaksesi.On tärkeää muistaa, että motivaatio tulee ja menee, eikä jokainen päivä tule olemaan helppo. Matkalla tulee olemaan töyssyjä, mutta se on ihan ok. Ole kärsivällinen ja aloita alusta jos on pakko – sopeutuminen on avain kestäviin muutoksiin. Sinä pystyt kyllä siihen!

 

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein